de filosofen

(in alfabetische volgorde)



prof. dr KEIMPE ALGRA

Filosoof en classicus. In Nederland dé autoriteit op het gebied van antieke filosofie. Decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar wetenschappelijke fraude door Diederik Stapel. Vertaalde Brief over het geluk en Over de natuur en het geluk van Epicurus. (Klik op de boektitels voor meer info.)

Onze classicus Marco Poelwijk zal deze avond Keimpe Algra in de aula interviewen over de antieke filosofie. De opzet is als in CollegeTour: Marco interviewt hem en het publiek kan tijdens het interview ook vragen stellen. Volgens Marco is Algra niet alleen een groot kenner van de antieke filosofie, maar ook een geweldige spreker.


💭💭💭


  MARCEL BECKER

Universitair docent ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Is staflid van het Centrum voor Ethiek en vervulde verschillende internationale gastdocentschappen. Publiceert over ethische kwesties in een actuele, maatschappelijke context. Onlangs kwam van zijn hand Ethiek van de digitale media uit. (Klik op de boektitel voor meer info en op zijn website.) 

Deze avond zal Marcel Becker een socratisch gesprek leiden over privacy. De huidige internetrevolutie en tal van gratis online-diensten brengen ons veel gemak en vreugde, maar toch hangt hieraan een stevig prijskaartje: onze privacy. Meer en meer van onze persoonlijke gegevens staan wereldwijd op eindeloos veel servers en niemand heeft echte controle over zijn eigen data op het internet. Ogenschijnlijk is er niets aan de hand, maar wie erbij stilstaat, merkt dat deze situatie een bron is van grote zorg. Becker zal daarom in het socratisch gesprek met de deelnemers de urgentie van privacy in ons huidige, dagelijkse bestaan onderzoeken. 

Dit socratisch gesprek houdt in dat maximaal twaalf mensen zo'n anderhalf uur rustig de tijd nemen om gezamenlijk het filosofische concept "privacy" te onderzoeken. Je moet je speciaal voor dit gesprek opgeven; bij overaanmelding mailen wij je of je erbij zit of niet. Indien je voor het socratisch gesprek kiest, kan je niet naar de andere filosofen, maar je hebt die avond wel onder leiding van een ervaren en zeer deskundige gespreksleider goed en urgent filosofisch denkwerk verricht. Aanmelden die je via deze link.


💭💭💭

    DÉSANNE VAN BREDERODE

Filosofe en columniste van Buitenhof. Schrijfster van romans, waaronder het bekroonde Hart in hart. In februari verschijnt Dans! Denk! over het leven en werk van choreografe Krisztina de Châtel en in april verschijnt Als stilte steekt, waarin Van Brederode stelling neemt tegen het zwijgen van de massa wanneer zich in de wereld gruwelijke misstanden voordoen. (Klik op de boektitels voor meer info.) 


💭💭💭

    dr JOKE J. HERMSEN

Promoveerde op onder andere het werk van Belle van Zuylen. Schreef verschillende romans. Won met Heimwee naar de mens. Pleidooi voor het menselijke in de mens de Jan Hanlo-Essayprijs. Ontving enkele jaren later opnieuw deze prijs voor Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst. Uit het juryrapport: "[Hermsen schrijft] gedegen en filosofisch onderbouwd, maar weet daarbij een luchtige en toegankelijke stijl te hanteren." Haar recente werk Kairos. Een nieuwe bevlogenheid bereikte, net als haar vorige filosofische boeken, een groot lezerspubliek. In VPRO Boeken vertelt Hermsen over Kairos. (Klik op de boektitels voor meer info en op haar website.)

Onze rector Alwin Hietbrink zal deze avond Joke Hermsen in de aula interviewen over haar filosofische werk. De opzet is als in CollegeTour: Alwin interviewt haar en het publiek kan tijdens het interview ook vragen stellen. Alwin is eveneens filosoof.



💭💭💭

    WOUTER MENSINK

Jonge filosoof. Stond met Kun je een betere wereld kopen? op de shortlist voor het beste filosofische boek van 2016: "Wouter Mensink is een aanstormend talent in de Nederlandse filosofie. Maatschappelijk geëngageerd en erudiet onderzoekt hij in Kun je een betere wereld kopen? wat ‘fairtrade’ kan betekenen. (...) Kritisch, betrokken, welbespraakt en onontkoombaar." (Klik voor meer info op de boektitel op kijk op Mensinks website.)



💭💭💭

    dr HENK OOSTERLING

Promoveerde op een vuistdikke dissertatie over het postmoderne denken. Doceert wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zeer betrokken Rotterdammer: ontwikkelde een taallesmethode voor migranten, ontwikkelde een ecologische methode voor kinderboerderijen in Rotterdam en zette zich krachtig in voor Rotterdam Vakmanstad/Skillscity, een veelomvattend initiatief om kinderen met een minder kansrijke achtergrond een beter perspectief te geven op een goede baan. Japan-kenner en voormalig Nederlands kampioen Japans zwaardvechten. Onderzoekt in zijn recentste boek Waar geen wil is, is een weg de verschillen en overeenkomsten tussen de oosterse en westerse wijze van denken. (Klik op de boektitel voor meer info en kijk op zijn website.)




💭💭💭

    dr BASTIAAN RIJPKEMA

Rechtsfilosoof. Promoveerde op een proefschrift over weerbare democratie: "Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten - of is dát juist heel ondemocratisch?" De handelseditie Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie won in 2016 de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het jaar. Uit het juryrapport: "Een belangwekkende bijdrage aan de bezinning op een centrale vraag voor elke democratie." Rijpkema maakt deel uit van het Filosofisch Elftal van Trouw en levert regelmatig commentaar over de actualiteit, bijvoorbeeld voor Radio 1,  RTL Z,  het Filosofisch Kwintet op NPO1 en Met het oog op morgen op Radio 1. (Klik op de witte weblinks voor meer info over Rijpkema's boek en mediaoptredens.)



💭💭💭

    SEBASTIEN VALKENBERG

Maakt filosofie voor jong en oud toegankelijk met Het laboratorium in je hoofd. Biedt scherp weerwoord tegen slordig denken, modieuze denkbeelden en fact free filosofie in Op denkles. Reflecteert in de media regelmatig vanuit filosofisch perspectief op actuele kwesties. Filosofie Magazine: "Sebastien Valkenberg heeft het vermogen filosofische stof zeer begrijpelijk uiteen te zetten." (Klik op de boektitels voor meer info en lees zijn stukken op zijn website.)




Meld je aan voor dit heel bijzondere festival via dit inschrijfformulier!